“Tak sia-sia melukis sampai 3 hari,” gadis Sabah akvi ‘blushing’ selepas MK resp0n… next nak hasilkan potret Tangmo Nida

Begitulah yang dapat digambarkan mengenai gadis dari Beaufort, Sabah ini yang berbakat besar dalam penghasilkan lukisan wajah manusia.

Terbaharu, potret memaparkan wajah penyanyi rap MK K-Clique oleh Khadijah Ariffin turut menjadi tular dan menerima pujian ramai.

Menurut Khadijah, 25, dia juga terharu apabila penyanyi kacak kesayangan ramai itu memberi reaksi terhadap lukisan yang dikongsikannya menerusi Instagram dan TikTok.

Lebih manis, dia mendedahkan MK turut menghantar mesej menerusi Instagram, bertanya untuk membeli lukisan tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

 

“Potret wajah MK dihasilkan untuk koleksi persendirian saya. Saya memang meminati MK serta lagu-lagunya. Potret ini disiapkan dalam masa tiga hari, dibuat di atas kertas bersaiz A3.

“Bila MK repost lukisan itu di Instagram, saya rasa blushing. MK juga ada hantar direct message (DM) kepada saya, dia kata nak beli lukisan itu. Dia baru tanya, belum confirm lagi,” ujar Khadijah.

MK berkongsi hasil karya Khadijah menerusi Instagram Story.

Tambah Khadijah, pengikutnya di media sosial turut bertambah selepas video potret wajah MK tular di aplikasi TikTok miliknya.

Dalam pada itu, ramai netizen turut meninggalkan komen, meminta Khadijah menghasilkan lukisan wajah aktres Thailand, Tangmo Nida yang maut selepas dipercayai akibat terjatuh di Sungai Chao Phraya pada 24 Februari lalu.

Saya awal-awal dulu pun ada orang kritik. Orang kata, wajah sebenar tak sama dengan lukisan yang saya hasilkan.

KHADIJAH

“Saya juga memasang impian untuk buat potret wajah artis Malaysia yang lain. Di TikTok, ada juga yang cadangkan saya buat potret wajah Tangmo Nida.

“InsyaAllah saya akan buat dalam masa terdekat kalau ada kelapangan waktu,” ujarnya yang mula bekerja sebagai pelukis sejak tahun 2017.

Bercerita mengenai dirinya, Khadijah akui mula berminat dalam cabang seni itu sejak kecil lagi.

Malah, dia turut menyebut siri kartun Jepun, Dragon Ball sebagai inspirasi utamanya dalam perjalanan seni.

Khadijah kini bekerja sebagai pelukis sepenuh masa.

“Saya minat melukis sejak kecil lagi. Masa tu suka tengok kartun Dragon Ball. Jadi saya pun ikut sama suka lukis kartun, ia jadi hobi.

“Ketika tingkatan enam, saya juga ambil subjek Seni. Pernah juga masuk pertandingan melukis dan dapat nombor tiga,” ujarnya.

Menjadikan ia sebagai kerjaya sepenuh masa, Khadijah bersyukur apabila dia turut menerima permintaan pelanggan dari luar Sabah.

Antara potret yang pernah dihasilkan Khadijah.

“Harga ikut saiz kertas dengan jumlah muka orang. Contohnya, kalau satu muka dan dibuat di atas kertas A4, harga upah RM135 termasuk frame dan.

“Alhamdulillah, dalam sebulan saya jual tujuh ke 10 potret. Satu potret biasanya ambil masa dua ke tiga hari untuk disiapkan. Pernah juga tak tidur malam demi siapkan potret.

“Cabaran utama, ia bergantung kepada mood. Kalau mood tak baik, maka tak menjadi lukisan tu. Nak lukis details pada wajah juga sangat susah,” ujarnya lagi.

Akhir kata, Khadijah turut menitipkan pesan kepada mana-mana pelukis muda di luar sana agar terus yakin dengan bakat yang dimiliki.

Khadijah merupakan peminat MK.

“Percaya pada diri dan kebolehan yang kita ada. Kalau bukan kita yang push diri sendiri, siapa lagi? Kebolehan mesti ditonjolkan.

“Saya awal-awal dulu pun ada orang kritik. Orang kata, wajah sebenar tak sama dengan lukisan yang saya hasilkan. Komen-komen itu beri semangat untuk saya belajar.

“Melalui kritikan, ia buatkan kita jadi lebih matang dan bagus dan perbaiki diri, cuba hasilkan yang lebih baik berbanding sebelumnya,” ujarnya lagi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MV

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @MOTIFVIRAL

Sumber: mstar

PERHATIAN: Pihak @MOTIFVIRAL tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @MOTIFVIRAL juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "“Tak sia-sia melukis sampai 3 hari,” gadis Sabah akvi ‘blushing’ selepas MK resp0n… next nak hasilkan potret Tangmo Nida"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*