Enggan Terima D0s Pengg4lak & PICKids, KJ Cakap Orang Melayu Percaya Illum1nati

Menerusi sidang media Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semalam, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin memaklumkan bahawa sikap segelintir masyarakat Melayu yang lebih mempercayai pihak selain pakar perubatan dan menolak pengambilan v4ks1n CVD-19 tanpa alasan kukuh menjadi cab4ran besar kepada pihak KKM.

Menurut Khairy, walaupun pihaknya tidak melihat isu pengambilan vks1n termasuk d0s pengg4lak mengikut pec4han kaum. Bagaimanapun, perbezaan mengikut masyarakat adalah ketara apabila sesuatu kaum menunjukkan bilangan penerima pelalian tinggi manakala satu lagi kaum adalah sebaliknya. Tambah beliau, faktor berkenaan perlu diambil kira bagi melaksanakan intervensi yang berkesan.

Apa yang kita tahu sekarang ini keengganan menerima d0s pengg4lak atau pun menyertai Program Imunis4si CVD-9 Kebangsaan Kanak-kanak (PICKids) dalam kalangan masyarakat Melayu agak tinggi. Berikutan itu, usaha melaksanakan sesi penerangan dan usaha menjawab satu persatu isu tul4r dalam kalangan masyarakat Melayu mesti dipertingkatkan.

Khairy sempat berselor0h secara sin1s apabila meneg4skan pihaknya perlu terus mencuba kerana masyarakat Melayu percayakan ‘ilumin4ti’.

Ujar Khairy lagi, pak4r perub4tan dalam bidang masing-masing sudah diminta untuk lebih kerap tampil di media sosial bagi menjawab dan memat4hkan hujah kumpulan yang menentang vaks1n4si.

Mereka (kumpulan penentang vaks1n4si) sangat rajin dan berjaya men4kutkan orang lain, jadi usaha untuk mengatasi pandangan tidak berasaskan sains ini akan diperhebatkan.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MV

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @MOTIFVIRAL

Sumber: Oh Bulan

PERHATIAN: Pihak @MOTIFVIRAL tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @MOTIFVIRAL juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "Enggan Terima D0s Pengg4lak & PICKids, KJ Cakap Orang Melayu Percaya Illum1nati"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*