‘Tidak Ada Payung Emas, Ia Hadis P4lsu’ – Zulkifli Jawab Kenyataan Ramai Wanita Masuk Ner4ka Sebab Tol4k Pol1gami

Ayat ‘payung emas’ selalu digunakan oleh kaum lelaki sebagai ‘senj4ta’ bagi mendapat keben4ran isteri untuk berkahwin dua, tiga atau empat.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri berkata tiada istilah payung emas di dalam mana-mana hadis. Sebaliknya kata Zulkifli, ia adalah h4dis p4lsu.

Tidak ada payung emas mahupun ‘free gift’ payung. Ia hadis p4lsu.

Sikap sebagai Muslim adalah kita tak menentang sebarang syariat Allah SWT namun, yang pasti ada keperluan dan hikmah dalam keadaan tertentu.

Kita cuma menolak sikap menggunakan ag4ma untuk kepent1ngan individu lantas meng4baikan hak-hak lain.

Zulkifli menjawab pertanyaan daripada seorang warganet di Twitter yang inginkan pencerahan tentang kenyataan ramai wanita mengej4r nikmat dunia berbanding payung emas di akhirat.

Menurut Zulkifli lagi, jika seorang wanita solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadan, pelihara kem4luan dan taat kepada suaminya, Nabi kata masuklah ke syurga melalui pintu yang dikehendaki.

Tidak boleh menetapkan hvkum atas sesuatu berdasarkan zahir ianya sunnah atau tidak semata-mata, sebaliknya melihat kepada masl4hat suatu perkara itu.

Begitu juga dengan poligami. Terkadang ia menjadi perlu dan terkadang tidak perlu bahkan boleh jadi menz4limi.

Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil (di antara isteri-isteri kamu) maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja. (Surah al-Nisa’, 4:3).

Dalam pada itu, Zulkifli menyatakan hukum berpoligami itu sendiri boleh jadi harus, sunat dan har4m.

Tidak menjadi kesal4han bagi isteri untuk mempertik4ikan keputusan suaminya untuk berpoligami dengan mel4rangnya atas sebab keperluan.

Berbincang dengan baik, beri nasihat, dan pandangan, demi untuk mengel4kkan daripada berlakunya kez4liman dan penind4san terhadap hak isteri dan juga anak-anak.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!MV

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page @MOTIFVIRAL

Sumber: Oh Bulan

PERHATIAN: Pihak @MOTIFVIRAL tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak @MOTIFVIRAL juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Be the first to comment on "‘Tidak Ada Payung Emas, Ia Hadis P4lsu’ – Zulkifli Jawab Kenyataan Ramai Wanita Masuk Ner4ka Sebab Tol4k Pol1gami"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*